MORE THAN SWEETENER

Hírek

SUSCO Budapest 2016Vissza

A SUSCO Budapest 2016 – Víz és a Város, az Antall József Tudásközpont fenntartható fejlődésről szóló konferenciasorozatának idei rendezvénye.

Elsődleges célja, hogy egy kelet-közép-európai fókuszú fenntartható fejlődési fórumot és szakértői hálózatot hozzon létre, amely lehetőséget teremt a térség kihívásainak és bevált gyakorlatainak megvitatására, tapasztalatcserére és közös megoldások keresésére. Az évente megrendezésre kerülő SUSCO Budapest konferencia e célokkal összhangban elősegíti a közvetlen párbeszéd kialakulását a régió kormányzati, tudományos, vállalati és civil szférájának szereplői között.

Az idei konferencia fókuszában, reflektálva az ENSZ által 2015 szeptemberében elfogadott Fenntartható Fejlődési Célokra (FFC), a fenntartható városi vízgazdálkodás áll. Az említett célok többek között meghatározzák a városi vízgazdálkodáshoz kapcsolódó fő mérföldköveket és kívánt intézkedéseket két központi témában. Egyfelől biztosítani a vízhez és szanitációhoz történő hozzáférést és ezek fenntartható használatát mindenki számára (FFC 6), másfelől a városok és emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tételét (FFC 11).

A városi területek jelenleg a globális népesség mintegy 50%-ának biztosítanak otthont, mely arány az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a 60%-ot. Ugyanezen időszakban a globális vízigény 55%-kal fog emelkedni, és előreláthatólag körülbelül 4 milliárd ember él majd vízhiányos területeken. Mindez azt jelenti, hogy a kiélezett verseny elkerülhetetlenné válik a legfőbb fogyasztók – mind a mezőgazdasági, energiatermelési és városi felhasználók között. Ha a jelenlegi tendenciákon nem változtatunk, a vízellátás biztonsága egyre nagyobb veszélybe kerül.

A gyors urbanizáció következtében, az elsősorban a fokozottan túlnépesedett városokra jellemző vízhiány és gyenge vízminőség mellett, az átfogó és fenntartható városi vízgazdálkodási rendszerek hiánya súlyos problémát jelent nem csupán a világ legszegényebb, de annak fejlett országaiban is. A városok napjainkban jelentős kihívásokkal néznek szembe, mint például a vízzel kapcsolatos kockázatok csökkentése, valamint a vízellátás és szanitáció pénzügyileg is fenntartható módon történő biztosítása a városi lakosság számára. El kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan tudjuk költséghatékonyan kezelni a városi vizeket, valamint törekednünk kell arra, hogy a tapasztalatokból tanulva eleget tegyünk a városi vízgazdálkodás kihívásainak. A SUSCO Budapest 2016 konferencia célja összehozni a folyamat kulcsszereplőit annak érdekében, hogy elősegítse a nemzeti és regionális környezetnek megfelelő stratégiák kialakítását, és a fenntartható városi vízgazdálkodás elméletétének gyakorlati alkalmazását.

Helyszín: Akvárium Klub

Időpont: 2016. november 16.

 

DRAFT Program:

8:30 – 9:15  Regisztráció

 

9:15 – 9:30 Nyitó beszédek

Antall Péter, az AJTK igazgatója (megerősítve)
Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese (megerősítve)
Frank Spengler, képviseletvezető, Konrad-Adenauer-Stiftung (megerősítve)

                

9:30 – 9:40 Vitaindító beszéd

Szöllősi-Nagy András, a UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke (folyamatban)

 

9:40 – 10:40 I. Panel – Víz és urbanizáció

Faraj El-Awar, programigazgató, Global Water Operators' Partnerships Alliance/UN-Habitat. Víz és urbanizáció (megerősítve)
Water Global Practice, Világbank (tbc)
Oriana Romano, politikai elemző/főszerzője a Water Governance in Cities jelentésnek, OECD Vízkormányzás Program. Vízkormányzás a városokban (megerősítve)
Martina Zupan, régióelnök, Global Water Partnership CEE. Víz és urbanizáció – Közép-kelet európai szempontból (megerősítve)

Moderátor: Dr. Zlinszky János, igazgató, Fenntartható Fejlődés Akadémia, Regionális Környezetvédelmi Központ (folyamatban)

 

10:40 – 11:00 Kávészünet

 

11:00 – 12:15 II. Panel – Víz a jövő városaiban

Pieter de Jong, Wetsus EU összekötő. Városi Víz Agenda 2030 – A Leeuwarden Folyamat (megerősítve)
Pozsony Város Főépítészi Irodája. Városi vízgazdálkodás és tervezés Pozsonyban (megerősítve)
Asier Abaunza, Bilbao Városháza Várostervezési Tanácsosa. Városi vízgazdálkodás és tervezés Bilbaoban (megerősítve)
Gonczlik Tamás, a Városüzemeltetési Főosztály csoportvezetője, Fővárosi Önkormányzat. Városi vízgazdálkodás és tervezés Budapesten (folyamatban)
Varsó Város Önkormányzata. Városi vízgazdálkodás és tervezés Varsóban (folyamatban)

Moderátor: Ungvári Gábor, Vízgazdasági Csoport, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) (megerősítve)

 

12:15 – 13:30 Ebédszünet

 

13:30 – 14:30 III. Panel – Innovatív megoldások a vízgazdálkodásban

Oszoly Tamás, műszaki vezérigazgató-helyettes, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Az FCSM innovatív megoldásai a vízgazdálkodásban
Kiss Ferenc, Digitális Város programvezető, T-Systems Hungary Ltd. Víz és az okos város (folyamatban)
Martin Powell, városfejlesztési vezető, Global Cities Centre of Competence, Corporate Development, Siemens. Okos megoldások a víz- és szennyvíztisztításban (folyamatban)
Prof Dr Nick van de Giesen, Delfti Műszaki Egyetem / Okos Városi Víz (SUW) project. A városi vízgazdálkodási adathálózathoz való hozzáférés növelése és biztosítása (folyamatban)
Moderátor: Kovács Károly, elnök, Magyar Vízipari Klaszter, European Water Association, EIP Water Steering Group (megerősítve)

 

14:30 – 14:45 Összefoglalás / Záróbeszéd

Dr. Baranyai Gábor, határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos (megerősítve)

 

14:30 – 17:15 Mellékrendezvény: SUSCO Youth Fórum

 

 

A Tudásközpont a programváltoztatás jogát fenntartja.

Dátum: 2016. november 16. szerda

Vissza
X

Tudta-e?

A kukorica csírából préselt csíraolaj a legújabb kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, valamint véd a szív- és érrendszeri problémák ellen.
A világ népességének egyre növekvő halfogyasztása csak a tenyésztett halak mennyiségének növelésével fenntartható, melyek etetésére kukorica glutént is használnak.
A CGF és a kukorica glutén a házi kedvencek (macska, kutya) késztápjainak fontos alapanyaga.
Nincs gumicukor és pillecukor glükóz nélkül.
A maltózszörp a söripar és az édesipar kedvelt kiegészítője.
A szabad fruktóz kiemeli a gyümölcsös ízeket.
A jégkrém lassabban olvad, ha dextrózt adnak hozzá.
A folyékony dextrózt az építőiparban és a bányászatban ragasztóként is használják.
A kisbabáknak fogzáskor adott rágókák töltelékéhez glükózszörpöt használnak.
A Kall Ingredients Kft-nél dolgozó közel 400 kolléga 99 %-a szakképzett. 
A gyár építése során közel 100.000 tonna betont építettünk be, ebből a mennyiségből 5 metróállomást lehetne építeni.
1 365 km elektromos vezetéket húztunk be az üzembe, ami összekötve Monte Carloig érne.