MORE THAN SWEETENER

Pályázatok

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2018.09.27. GINOP-2.1.1-15-2016-00725Vissza

F95 gyártás technológiájának kifejlesztése, technológiai paramétereinek komplex kutatása című projekt zárórendezvényéről

A GINOP-2.1.1-15-2016-00725 azonosító számú „F95 gyártás technológiájának kifejlesztése, technológiai paramétereinek komplex kutatása” című projekt megvalósításának projektzáró rendezvénye zajlott 2018. szeptember 27-én a KALL Ingredients Kft-nél Tiszapüspökiben.

 

A rendezvényen dr. Zahola-Pollák Vanda, a KALL Ingredients Kft. ügyvezetője rövid köszöntőjét követte Mayer Ferenc kutatás-fejlesztés és termelés kapacitás várható eredményeiről, gazdasági hatásairól szóló ismertetője.

 

A projekt a fruktóz előállítására alkalmas új, a gyakorlatban is hasznosítható gazdaságos technológia (új műszaki-tudományos eredmény) kifejlesztését célozta és a hozzá kapcsolódó kutatás a következő új tudományos eredmények elérésére irányult, ezen belül:

 

  • Az F95 (extra magas fruktóz tartalmú HFCS) előállítására alkalmas új technológia kifejlesztése.
  • A technológiai berendezések víz és energia felhasználásának optimalizálása ipari méretű előállítás esetében.
  • Analitika és mikroanalitikai módszerek kerülnek kifejlesztésre.
  • A nyomni szennyezők méréséhez, alkalmazható mérési módszerek és berendezések kidolgozása.

 

F95 termékből előállítható új, extra magas fruktóz tartalmú keverék termékek receptúrájának kifejlesztése.

A projekt keretében kifejlesztett, kereskedelmileg értékesíthető hatékony technológia, valamint a hozzá tartozó analitikai metodika és termék felhasználási javaslatok áttörést érhetnek el a kutatási területen, és jelentős európai piaci részesedést eredményezhetnek. Az általunk kifejlesztett technológiával gazdaságosan és ipari méretekben állítható elő a >95% fruktóz tartalmú „F95” folyékony cukor termék, melynek édesítő hatása kb. 1,6-szorosa a szacharózénak. A további kísérletek, fejlesztések eredményeként növekszik az eltarthatósága, az élvezeti értéke íz és szín szempontjából egyaránt. A projekt eredményeként létrejött új technológia hozzájárul a nagy tisztaságú fruktóz, valamint az abból előállítható termékek elterjesztéséhez.

Vissza
X

Tudta-e?

A kukorica csírából préselt csíraolaj a legújabb kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, valamint véd a szív- és érrendszeri problémák ellen.
A világ népességének egyre növekvő halfogyasztása csak a tenyésztett halak mennyiségének növelésével fenntartható, melyek etetésére kukorica glutént is használnak.
A CGF és a kukorica glutén a házi kedvencek (macska, kutya) késztápjainak fontos alapanyaga.
Nincs gumicukor és pillecukor glükóz nélkül.
A maltózszörp a söripar és az édesipar kedvelt kiegészítője.
A szabad fruktóz kiemeli a gyümölcsös ízeket.
A jégkrém lassabban olvad, ha dextrózt adnak hozzá.
A folyékony dextrózt az építőiparban és a bányászatban ragasztóként is használják.
A kisbabáknak fogzáskor adott rágókák töltelékéhez glükózszörpöt használnak.
A Kall Ingredients Kft-nél dolgozó közel 400 kolléga 99 %-a szakképzett. 
A gyár építése során közel 100.000 tonna betont építettünk be, ebből a mennyiségből 5 metróállomást lehetne építeni.
1 365 km elektromos vezetéket húztunk be az üzembe, ami összekötve Monte Carloig érne.