MORE THAN SWEETENER

Pályázatok

GINOP-2.1.1-15-2016-00725Vissza

F95 gyártás technológiájának kifejlesztése, technológiai paraméterek komplex kutatása

Kedvezményezett neve: KALL Ingredients Kft. 
Projekt címe:  F95 gyártás technológiájának kifejlesztése, technológiai paraméterek komplex kutatása
Szerződött támogatás mértéke: 954 168 832 Ft 
Támogatás mértéke:  46,68 %
Projekt befejezési dátuma: 2018.05.31.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2016-00725

 

 

 

Projekt tartalmának bemutatása: 

Jelen projektben a konzorcium egy magas fruktóz tartalmú termék előállítására alkalmas technológia kialakítását tűzte ki célul. A kutatás terméke ezen technológia lesz. A speciális technológiákat igénylő termékek kifejlesztését és az ehhez szükséges technológiák kutatását és kísérleti üzemek létesítését jelenleg ma Nyugat-Európában illetve Európán kívül végzik. A keményítő bázison megalkotható lehetséges céltermékek illetve kifejlesztendő technológiák száma igen széles, hiszen keményítő esetében mind a direkt konverziós, mind a modifikációs, mind pedig a fermentációs úton előállítható termékek palettája igen széles. 

 

A keményítő elfolyósításával és enzimatikus cukrosításával először glükóz állítható elő, ami ugyancsak egyszerű hat szénatomos cukorfajta, azonban édesítő képessége csak kb. háromnegyede a szacharózénak. Az édesítőképesség növelése érdekében a glükóz izomerizációjával fruktóz állítható elő. A jelenleg az iparban elterjedt kötött enzimes eljárással kb. 42-45%-os izomerizációt lehet elérni. Az így előállított „F42” folyékony cukor termék édesítő képessége azonban még mindig csak kb. 90%-a a szacharózénak. Több eltérő eljárás is lehetséges, melyek az alkalmazott berendezések kapcsolási sorában és fajtájában is eltérnek. Célunk, hogy a projekt keretében beszerzett eszközökből egy olyan technológiai gépsort alkossunk meg, mellyel képesek leszünk ipari méretek között a legkisebb energiafelhasználás mellett, azaz gazdaságosan előállítani a kívánt minőségű F95, azaz magas fruktóz tartalmú szirupot.

 

Vissza
X

Tudta-e?

A kukorica csírából préselt csíraolaj a legújabb kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, valamint véd a szív- és érrendszeri problémák ellen.
A világ népességének egyre növekvő halfogyasztása csak a tenyésztett halak mennyiségének növelésével fenntartható, melyek etetésére kukorica glutént is használnak.
A CGF és a kukorica glutén a házi kedvencek (macska, kutya) késztápjainak fontos alapanyaga.
Nincs gumicukor és pillecukor glükóz nélkül.
A maltózszörp a söripar és az édesipar kedvelt kiegészítője.
A szabad fruktóz kiemeli a gyümölcsös ízeket.
A jégkrém lassabban olvad, ha dextrózt adnak hozzá.
A folyékony dextrózt az építőiparban és a bányászatban ragasztóként is használják.
A kisbabáknak fogzáskor adott rágókák töltelékéhez glükózszörpöt használnak.
A Kall Ingredients Kft-nél dolgozó közel 400 kolléga 99 %-a szakképzett. 
A gyár építése során közel 100.000 tonna betont építettünk be, ebből a mennyiségből 5 metróállomást lehetne építeni.
1 365 km elektromos vezetéket húztunk be az üzembe, ami összekötve Monte Carloig érne.